Последно

Българските политици обърнаха гръб на Русия

Парламентът отхвърли предложения от БСП проект за насърчаване на диалогa ЕС-Русия, който включваше да бъде поставен въпросът за отпадане на антируските санкции.

„За“ предложението бяха едва 49 депутати, 39 гласуваха „против”, а други 39 – „въздържал се”. Левицата получи подкрепа само от АБВ и „Атака“. БДЦ изобщо не участваха в гласуването.

Документът предвиждаше парламентът да натовари премиера и външния министър на България да представят пред Европейския съвет и пред Съвета по външни работи на ЕС предложение за изваждане на всички парламентаристи от европейските санкционните списъци и договаряне на реципрочно действие от руска страна.

Според вносителите ограниченията затрудняват не само политическото, но и културното и икономическото сътрудничество.

Налагането на санкциите срещу руските парламентаристи беше едно глупаво решение на Европа, заяви депутатът от „БСП лява България“ Михаил Миков.

„Самото решение беше грешка и все повече хора в света разбират, че това трябва да се промени”, заяви Миков, цитиран от „Фокус“.

Колегата му Таско Ерменков допълни, че ограниченията за пътуване на парламентаристи са „неконструктивни и контрапродуктивни”, защото водят до изолация.

„Агресивната лексика на държавния глава Росен Плевнелиев срещу Русия, сведе шансовете му да спечели следващ мандат до 10%, затова той отказа да се кандидатира“. заяви пък Валери Жаблянов.

По думите му, ако предложението на БСП бъде прието, то ще предпази управляващите от системна грешка, която правят. Според Жаблянов българската общественост не подкрепя санкциите срещу Русия от момента на тяхното налагане. Българската общественост е против изострянето на отношенията с Руската федерация.

Янаки Стоилов коментира, че санкционният режим спрямо Русия е във вреда на българската икономика и на политическите отношения между двете държави.

„Така че с този проект ние сега не оценяваме конкретно събитията в Крим, политиката на Русия или Европейския съюз по всички въпроси. Да, това е фонът и той няма как да бъде променен в този момент. Но ние не можем да отидем към санкциониране на изразяване на позиции и гласуване на решения“, коментира Стоилов.

Нито една държава не е наложила вето върху санкциите, заяви Джема Грозданова от ГЕРБ.

„ЕС върви в обща външна политика и политика за сигурност, а въпросът днес е дали искаме да поставим тази политика пред националното решение, което да бъде по-силно. И тук не може да не се направи паралел с това какво предстои на 23-и юни във Великобритания (референдум за излизане от ЕС – б.р.). Независимо какво бъде решението там, ефектът на доминото ще започне“, добави Грозданова и подчерта, че друга държава досега не е наложила вето на санкциите.

Много е неприятно да се чуе, че нашият президент в момента е оттеглил своята кандидатура заради това, че има ясна позиция по този въпрос, каза още тя.

Депутатът от ГЕРБ коментира, че не може със сигурност да се изказват твърдения, че българското общество е против санкциите срещу Русия и призова да се направи такова проучване, за да се види кой и колко е против.

По думите на Грозданова междупарламентарният диалог не е нарушен, защото той може да бъде провеждан, ако има желание от двете страни.

Георги Кючуков от АБВ обаче заяви, че ембаргото не допринася с нищо за решаване на конфликта и това може да стане само с диалог.

„Това касае не само руските парламентаристи. Вие добре знаете, че в контрамерките на руската федерация се включиха ограничения на част от европейските дипломати. Освен това, Руската федерация неофициално заяви, че ще блокира, във всичките международни организации, където има блокираща квота, представителите на тези страни, допринесли за ембаргото”, мотивира се той.

Зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов пък заяви, че управляващите правят така, че отношенията ни с Русия да бъдат замразени, въпреки че българският народ има традиционно добри отношения с руския.

„Русия смята нас за предатели, защото сме неблагодарни“, добави Чуколов, според когото с подобен тип решения това би се променило.

 

Източник УЕБНОВИНАР.ком

Be the first to comment on "Българските политици обърнаха гръб на Русия"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*