Последно

Над 2 милиона българи са гласували за референдума до 16:00 часа! Възниква проблем с крайния резултат на референдума!?

Според екзит пола на Алфа рисърч избирателната активност към 16 часа е 43 процента за президентски избори. Това е с 10 на сто повече отколкото на предишните президентски избори. Около 37 на сто са участвали в националния референдум. Боряна Димитрова прогнозира около 56% избирателна активност.

По отношение на отчитането на резултатите от референдума Геновева Петрова заяви:

Начинът по който ще бъдат не толкова преброявани, колкото изчислявани след това резултатите от националния референдум,  дава повод за дискусии и коментари.

Защото законът казва, че резултатът се изчислява като част от гласувалите в референдума, но законът не третира изрично хипотеза, при която в един референдум се поставят няколко въпроса. И тогава съвсем логично стои въпросът как точно ще се изчислява резултатът за всеки от тях, защото възможно е потенциално някой от въпросите да привлича по-голям интерес и съответно по-голямо желание за гласуване от други.
Ние специално, предвид неясните моменти около изчисляването на резултата сме подготвили няколко хипотези и варианта, за да представим резултатите в края на изборния ден.

Надявам се, че в крайна сметка ЦИК ще ги изчисли по начин, който реално отразява вота на участвалите в референдума, защото най-важно е да не бъде изкривен вотът, отбеляза Геновева Петрова. Тя посочи още, че се опасява, че ще има доста сгрешени протоколи.

Be the first to comment on "Над 2 милиона българи са гласували за референдума до 16:00 часа! Възниква проблем с крайния резултат на референдума!?"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*