Последно

Всички трябва да го знаете! Вижте как да се предпазим от източване на кредитната карта!

Много хора стават жертви на престъпници, които сканират информация от техните карти с помощта на специални устройства (скиминг) и след това крадат парите им.

Днес, даже когато използвате вашата карта в магазин или ресторант, може да попаднете в капан.

Ingenico, производител на терминали за кредитни карти, наскоро издава ръководство за това как да идентифицираме скимер устройства в стандартен терминал (Ingenico iSC250). Ние сме сигурни, че всеки ще намери тази информация за полезна.

Пос терминалът със скимер устройство е значително по‐голям

Скимер устройството трябва да бъде по‐дълго и по‐широко от самия пос терминал, за да отговаря на неговия размер. Ето защо скиминг терминала се различава по размери от истинския. Това е основната характеристика, която може да ви помогне да разпознаете фалшивото устройство.

Липса на светещи бутони Скимер устройството може да блокира светещите бутони на пос терминала.

Блокиране на зелените LED светлини Свързаният скимер също може да блокира зелената LED светлина, която се включва при сканиране на картата.

Чести операционни грешки

Понякога скимер устройството препречва магнитната лента, докато сканира данни. Това води до увеличаване броя на операционните грешки и забавяне нормалното функциониране на пос терминала. Затова обърнете внимание дали той работи по‐ бавно, отколкото е необходимо.

Стилусът е неприложим

Всички пос терминал има стилус, прикрепен към него, който клиентите използват, за да поставят своя подпис, след сканиране на тяхната карта. Скимер устройството в iSC250 не позволява на стилуса да бъде използван.

Как да защитите вашите пари?

Най‐ефективният начин да се предпазите от измами е да разполагате с отделна дебитна карта за пазаруване. Използвайте услугата SMS известяване , която ви позволи да следите движението на вашите финансови средства.

Поставете лимит върху тегленията и престъпниците няма да успеят да отнемат цялата сума на веднъж. Ако сте загуби вашата карта и се страхувате, че някой може да научи нейните данни, веднага се обадете в банката и поискайте да я блокират. Също така е добре да се запознаете с възможностите за застраховане на карти и условията на вашата банка. Някои кредитни организации имат специални програми за защита на своите клиенти от измами и възстановяване на щетите.

Когато плащате с карта в магазин, трябва да бъдете сигурни, че служителите няма да я отнемат от вас.

Ако плащате в ресторант, не позволявайте на сервитьора да вземе вашата карта ‐ той може да я скимне дискретно. Осъществяването на всички видове операции трябва да се извършва във ваше присъствие. Внимателно прочетете постъпленията след плащане с карта. Полето с платена сума трябва да бъде празно.

Източник: lifebg.net

Be the first to comment on "Всички трябва да го знаете! Вижте как да се предпазим от източване на кредитната карта!"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*