Последно

В Рупите излезе находка, от която археолозите занемяха. Надписът върху древна плоча ги удиви

Рупите е една от най-живописните местности в България и в последните години привлича все повече туристи. Тайнствената местност, където е погребана и петричката пророчица Ванга, привлича и археолози най-вече с античния град Хераклея Синтика, за чието съществуване първа заговаря именно леля Ванга. Последната находка на изследователите обаче ги накара да затаят дъх. При поредната серия разкопки беше открита древна каменна плоча с внушителното тегло от 1200 килограма, съобщиха от пресцентъра на община Петрич. Още по-изумителен обаче е надписът върху нея. Епиграфът Николай Шаранков разкри, че става дума за истинска криминална история, която обаче е разказана в стихотворна форма.

Директорът на Националния археологически институт с музей към БАН доц. д-р Людмил Вагалински уточни, че плочата има изключителна научна стойност, защото такива находки са уникална рядкост в световен мащаб.

Археологическите дейности за спасяването и опазването на историческия паметник са продължили около 4 месеца. Историята, която е пресъздадена върху камъка всъщност е житейският път на мъжа, който е бил погребан под нея. Ясно личи и надпис „Убит е Касандър“. Експертите са на мнение, че плочата е от II век след Христа. Директорът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов обяви, че ценният артефакт ще бъде изложен за широката публика на терена на археологическите разкопки в Хераклея Синтика.

Be the first to comment on "В Рупите излезе находка, от която археолозите занемяха. Надписът върху древна плоча ги удиви"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*