Последно

Дизелът в Македония е по-евтин, отколкото в България! 1,54 лева срещу 2,22 лева!

Протест срещу цените на гориватаНационален протест срещу високите цени на горивата, ще бъде организиран на 01.09.2015 година.

Въпреки че, македонци също зареждат от горивата на Лукойл, цените при тях са много по-ниски, отколкото в България. Западните ни съседи зареждат литър дизел срещу 1,54 лева, докато у нас цената варира между 2,22 и 2,30 лева за литър от същото гориво. Справка показва, че цените на бензина и газта също са значително по-ниски – 2,о2 лева и 0.88 стотинки за литър.

Все още не е ясна причината, поради която горивата в Македония са по-евтини, отколкото в България. От Лукойл пазят мълчание по въпроса и отказват всякакви коментари по темата. Продължава да стои отворен и въпросът защо не се внася гориво от чужбина, след като е по-евтино от това, което предлагат у нас. Причината обаче, е повече от ясна – никой не желае да влиза в конфликт с големите играчи на пазара.

Интерес събужда и изказването на премиера Борисов, който заяви, че у нас има рафинерии, които до момента не са декларирали и един кораб с нефт. Всеизвестен факт е, че в страната ни има само една рафинерия и тя е “Нефтохим”, която е собственост на Лукойл. Въпреки това все още не е правено сериозно разследване срещу нея. И накрая още един любопитен факт – дори в Австрия и Люксембург, където стандарта на живот е няколко пъти над този в България, цените на горивата са по-ниски – 1,91 и 1,92 за литър бензин!

Нашият екип пък забеляза, че хората масово се организират за протест срещу високите цени на горивата. Над 5 000 души от цялата страна се канят да излязат на улицата на 01.09.2015 година. Основната част от тях ще се събере в София пред парламента. Началният час, който е определен от организаторите в столицата е 18:00 часа. Очаква се в инициативата да бъде осъществена и в останалите големи градове – Бургас, Варна, Стара Загора, Русе, Пловдив и Велико Търново.

loading...

Be the first to comment on "Дизелът в Македония е по-евтин, отколкото в България! 1,54 лева срещу 2,22 лева!"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*