Последно

Докато богаташите се надпреварват да крият пари, арменецът Карен Алексанян направи нещо невероятно!

Заглавието е реплика – признание във фейсбук на обикновени хора, за човекa, който прави с непознато за нас постоянство грандиозен паметник на културата ни – на писмеността, на кирилицата ни. Кирилицата с която пишат 300 милиона хора в света. Знаехте ли този факт? Един арменец Карен Алексанян, става зет в България и от двайсет години живее със своето семейство в Шумен. Но понеже в Армения неговата майка , учителка по литература го е научила на кирилица още от малък, той става фанатичен поклонник на кирилицата. С пари от своя бизнес, без да тръби за това, той е направил от 2015 година до днес цял Културно-исторически комплект във възхвала на великата ни азбука. Докато нашите богаташи се надпреварват да крият пари , да ги трупат, и да се дебнат, един чужденец се заема с дело, което би трябвало да е наша инициатива. Но той до такава степен е обладан от идеята да възвеличи кирилицата, че това се превръща в негово работно всекидневие.

Защото е наясно и за друго: латиницата „натискана” от силните на деня, не е далеч от мисълта да измести, да изтласка употребата на кирилицата. В „Двор на кирилицата” са разположени „образи” на всяка от трийсетте ни букви, изработени ръчно от каменна туфа от големия арменски майстор Рубен Налбандян и неговите ученици. Докарани са с тирове направо от Армения.

Дворът на кирилицата се намира в „Крепост на кирилицата”, със експозиционна зала с восъчни фигури на големите личности създали и разпостранили азбуката ни, с паметник и параклис на цар Борис първи , Покръстителят Български – заради неговата роля за признаването на свещенната писменост като официална азбука.
– Господин Алексанян, към всичко това започнахте да редите и „Алея на писателите” , така ли?
Да, тук ще разположим 80 бюстове на писатели от цял свят, които са творили на кирилица. Започнахме алеята с Пейо Яворов, който е много известен в Армения, там има кръстени на негово име булевард, улици, училище .

Бюстът на Яворов е изработен от известния арменски скулптор Аршак Тжикян. Поставихме го в деня на будителите заедно с шепа пръст от родната къща на Яворов в Чирпан. На мен ми стига да съм щастлив, че допринасям хората като дойдат тук да се почувстват горди потомци на народ с много стара писменост и култура. Намислили сме, всеки бюст на поредния писател, да бъде изработен от скулптор в съответната държава и да има шепа пръст от родната стряха на писателя. Така ще има още по-голяма автентичност. -Плиска от малко и прашно градче, започна да „разтърсва рамене” ?
– Вижда се, че напоследък Плиска оживява.


Вече много хора идват до Плиска и правят своите празници тук, връчват се дипломи на децата, идват ученици на екскурзия, изнасят се лекции, правят се спектакли, има изложбена зала на историческа тема . Идват и много чужденци да се поклонят на буквите, с които пишат. Мечтая да се върне блясъка на Първопрестолната българска столица Плиска, да е като бисер в короната на България.

Да се чувства всеки българин потомък на велик народ създал писменост на която пишат още 300 милиона хора по света.
– Изумително е, че именно вие, чужденецът, се сещате да направите величав паметник на една писменост , на азбуката ни , подобен паметник в света няма.
За мен е ясно, че такъв паметник трябваше да има. Да го знае светът . Всеки можеше да е на мое място, просто аз бях първия. Благодарение на моя бизнес, успях да осъществя тази мечта. Можех да си купя земя и да си строя къщи където поискам. Можех с парите си да пътувам, да изуча децата си по света. Но аз купих именно в Плиска парчето земя, за да осъществя едно духовно преклонение, внушено ми от моята майка, Гоар Мкртчян. Тя ме научи на 6 години да чета кирилица.

Тя имаше огромна библиотека от няколко хиляди книги , повечето на кирилица. Затова и „Дворът на кирилицата” съм посветил на паметта й. Майка ми почина на 56 години през 2002 година. Тя е, която създаде у мен преклонението пред вашата азбука. Давам си сметка колко важно е какво ти говорят и на какво те учат от малък! Какво преклонение засяват в сърцето ти !
– Предстои ли ви разрастване на вашия културно-исторически комплекс ?
Ще се обогатява и постоянно ще има нови експозиции. На 25 ноември ще поставим бюста на Иван Вазов. Той е българският писател с най-богат речник, бил е и Министър на културата съвсем заслужено.
– Е, май тук още не са стигали нашите политици или министри на културата?
И това постепенно ще стане.

Be the first to comment on "Докато богаташите се надпреварват да крият пари, арменецът Карен Алексанян направи нещо невероятно!"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*