Последно

Експерти: Това е единственият реален способ да оцелеете в падащ асансьор (СНИМКИ)

Зачестилите аварии с асансьори не са проблем единствено в България. Все по-масовото разпространение на тези съоръжения за бързо изкачване и слизане във високите сгради само по себе си увеличава риска от смъртоносни инциденти.

Обобщавайки печалните резултати от тях, експерти са стигнали до извода, че има един единствен способ човек да оцелее в падащ асансьор. Ето какво съветват те:

Не трябва да скачате! Разпространената идея, че може да се подскочи в момента на удара на кабината в дъното на шахтата и някак си да се компенсира силата от сблъсъка, е грешна. Освен това как ще разберете кога точно трябва да подскочите.

Да допуснем обаче, че сте успели да направите нужния подскок, което е изключително сложно в състояние на свободно падане. Скоростта, с която ще забавите падането си е около 3 км/ч. Което е абсолютно недостатъчно за да се спасите. Освен това може да ударите и главата си в тавана, което също ще минимизира шансовете ви за оцеляване.

Да продължите да стоите вертикално в очакване на участта си също е лоша идея. Нищо добро не ви очаква. Удърът просто ще раздроби костите на краката ви и ще се сплескате на пода.

Какво трябва да направите?

Първо. Най-добре е в критичната ситуация веднага да легнете по гръб. Така силата на удара ще се разпредели по-равномерно по цялото тяло. Независимо от това повечето от костите ви ще бъдат счупени.

Второ. Постарайте се да прикриете главата си с ръце. Няма съмнение, че при удара ще получите силно мозъчно сътресение заради рязката промяна на скоростта до нула. Но освен това друго голяма опасност заплашва главата ви: асансьорната кабина ще се разбие и е важно да се защитите от летящите парчета.

Това е най-реалният шанс да оцелеете при падането (но не 100-процентов). А на 100% е сигурно, че нараняванията, които ще получите, ще са много сериозни.

Рекордно падане в асансьор бец летален изход е прежиlяла Бети Лу Оливер. Тя била служителка в асансьор в Емпайър Стейт Билдинг. Прелетяла в кабината надолу 79 етажа и останала жива.

Тя се спасила благодарение на кабел, който се изопнал в шахтата и смекчил удара. Още по-шокиращото е, че в същия ден тя оцеляла и при сблъсък на бомбардировач в сградата, в която работела. Нейният необикновен случай е вписан в Книгата с рекордите на Гинес./zdrave.to

Be the first to comment on "Експерти: Това е единственият реален способ да оцелеете в падащ асансьор (СНИМКИ)"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*