Последно

Каво си купувахме с 1 лев при социализма и какво сега. Ето за какво стигаше най-популярната банкнота (снимки)

Отскоро в София с 1 лев човек не може да си купи дори билетче за трамвая. Цените непрекъснато хвърчат нагоре, а парите все по-често не достигат за елементарни неща. Преди тридесетина години нещата стояха по съвсем различен начин – най-популярната банкнота от 1 лев беше истинско богатство за гимназиста. С кафеникавата хартийка в джоба човек се чувстваше напълно спокоен – и имаше защо. С нея можеше да се купи пакет цигари („Слънце“ за 0,40 лева или „Арда“ с филтър за 0,60 лева), баничка със сирене (0,18 лева), голяма боза в сладкарницата (0,10 лева) и обикновени вафли „Чайка“ за 0,12 лева. За да се придвижиш до центъра с трамвай, автобус или тролейбус пък беше нужно билетче от 6 стотинки! Към днешна дата за подобен дневен комплект са нужни не по-малко от 10 лева.

Още по-отчайващо става сравнението, ако направим калкулация за отиване на кино. При социализма с 2 билета за градския транспорт (0,12 лева), билетче за кино (0,35 лева) и любимата комбинация кифла осморка с боза (0,20 лева), от бюджет от 1 лев щеше да ни остане щедро ресто. Днес един тийнейджър ще трябва да брои около 20-тачка, за да пътува до мола, да гледа филм и да си вземе от популярните пуканки плюс едно безалкохолно.

Каво си купувахме с 1 лев при социализма и какво сега. Ето за какво стигаше най-популярната банкнота (СНИМКИ)

Be the first to comment on "Каво си купувахме с 1 лев при социализма и какво сега. Ето за какво стигаше най-популярната банкнота (снимки)"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*