img

Камикадзето, което в последната си мисия взе и… жена си

/
/
/
4 Views
През Втората световна война японските въоръжени сили прибягват до военна стратегия, която изненадва съюзническите сили. „Божественият вятър” (японският израз за камикадзе) на самоубийството носи след себе си разруха. Хиляди японски пилоти се врязват във вражески цели (най-често кораби), жертвайки живота си в името на родината си.
Близо четири хиляди камикадзета пилоти губят живота си. Шокираща е историята на един японец, който в последната си мисия взима на своя самолет и съпругата си. Тецуо Танифужи е бил обучен за самоубийствената задача от императорския флот на Япония. През месец август 1945 година Съветският съюз обявява война на японците, целейки да установи контрол над територии в Азия срещу значително отслабен противник в лицето на Япония. Японският император Хирохито се предава на съюзническите сили.
Четири дни по-късно обаче десетина пилоти от японските въоръжени сили решават да нападнат съветските сили, за да защитят отстъпващите японски военни и цивилни, подложени на атаки. 22-годишният Тецуо Танифужи се качва на борда на Накаджима Ки-27, знаейки, че този ден ще умре. Взима със себе си и своята съпруга.
Има информация, че още една жена е била в бойната ескадрила от самолети, които атакуват руснаците в този ден, пише War History Online, цитиран от fakti.bg. Нито един от самолетите не се завръща от мисията. Няма информация за нейната ефективност. Въпреки това чак през 1957 година японските власти официално обявяват втори лейтенант Тецуо Танифужи за мъртъв. Семейството на неговата съпруга пък трябва да чака чак до 1970 година, преди да бъде издаден смъртен акт от властите.
Историята на двойката е екранизирана в драматичен сериал, излъчван по японската телевизия десетилетия след края на Втората световна война. Мачико Обара, родственичка на загиналия пилот, споделя: „Войната е трагедия. Действията на Тецуо и други като него никога не сгряват душата. Притеснявам се, че тяхната саможертва е представена по телевизията като сърцераздирателна история”.
Тя призовава своите млади сънародници да помнят тази история и да изразяват своите пацифистки възгледи и да са бдителни за действията на управляващите политици, за да не се повтори сценария от най-кървавия конфликт в човешката история.
Източник: БЛИЦ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *