Последно

Няколко препоръки за уличния бой, които ще ви помогнат да се научите как да се биете и предпазвате от хулигани

Как да се бием на улицата

1. Не мигайте много по времена бой

Избягвайте рефлексното мигане когато някой замахне или хвърли нещо към вас по време на уличен бой. Дори мигване за части от секундата може да ви направи неподготвен за последващ удар. Мигането е вроден рефлекс. Човек мига по веднъж на всеки 2 до 10 секунди. Рефлекса може да бъде намален по време на уличен бой с тренировки. Например по време на спаринг се старайте да държите главата си напред и очите отворени, като избягвате ударите. За това се изисква време и разбира се кураж. 

 2. Дишайте

Дишането е едно от най-важните и същевременно най-неспазвани неща по време на уличен бой. Правилното поемане на въздух освежава мускулите и увеличава силата на атаката. Честотата с която дишате ще ви помогне да върнете съзнанието си в състоянието преди боя. Винаги издишвайте когато нанасяте удар в уличен бой.

 3. Не анализирайте прекалено много противника

Никога не се заемайте с преценяване на способностите на противника по време на боя. Например не може да прецените уменията на някой с нож, само като видите начина, по който го е хванал. Винаги приемайте противника си за експерт във всички аспекти на уличния бой. Реагирането трябва да е на това, което той прави, а не на това което очаквате той да направи.

 4. Избягвайте гъвкави оръжия

Не се препоръчва използването на гъвкави оръжия, като вериги, колани и др. Повечето от тези предмети не са ефективни защото са трудни за контролиране при използването им, не могат да ви служат за предпазване, неможе бързо да ги дръпнете обратно назад, трябва да изпълните голяма траектория преди да нанесете удар с тях, отварят тялото ви за удари.

 5. Сведете брадичката надолу

Дръжте брадичката си леко надолу към врата. Това ще ви направи по трудна мишена за директни удари към очите, носа, челюстта, брадичката и гърлото. Но непрекалявайте със смъкването на брадичката твърде ниско. Може да се почувствате дискомфортно и това да забави техниката на ударите ви.

 6. Защитавайте централната си линия

Централната линия е дъвкана толкова много, че който не знае – по-добре да неидва в залата повече. На нея са някои от най-важните неща за пазене – очите, носа, брадичката, слънчевия слип и меките части. Най-добре предпазена е при правилна стойка и възможност за бързо движения на страни.

 7. Дръжте ръцете си горе

Избягвайте да сваляте гарда си при тренировки или уличен бой. Това ще остави открито лицето ви за удари или контраатаки в ръкопашен бой.Когато удряте с едната ръка винаги дръжте другата горе за да е готова да парира възможна контраатака.

Останалите съвети може да ги прочетете в сайта на Краси Коев за Европейската Кунг-фу Асоциация в България

Be the first to comment on "Няколко препоръки за уличния бой, които ще ви помогнат да се научите как да се биете и предпазвате от хулигани"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*