Последно

Няколко сигурни знака, че имате проблем с алкохола

Имаш ли проблем с алкохола?

Малко са хората, които се усещат сами, че прекаляват с консумацията на алкохол. Според много изследвания близо една трета от възрастните мъже в някакъв момент от живота си злоупотребяват със спиртните напитки, но малцина се лекуват.

Според едно американско проучване всяка година има 5-процентно увеличение на хората, които страдат от алкохолизъм, предаде tialoto.bg.

Ето и 6 знака, че имате проблем с пиенето и че трябва да вземете мерки:

1. Пиете за да сте по-готин
Повечето срамежливи мъже успяват да се освободят от задръжките след като пийнат няколко питиета и именно затова пият – за да са по-готини. Последиците обаче често са лоши – те поемат рискови решения, излагат се, правят катастрофи, сбиват се, попадат в неприятни ситуации и т.н. Ако лошите събития след употреба на алкохол зачестят в живота ви, просто трябва да спрете спиртните напитки.

2. Напивате се всеки уикенд
Дори да не пиете всяка делнична вечер, ако не пропускате уикенд (петък и събота вечер) без алкохолен запой, то трябва да имате едно наум. Изследванията показват, че над седем алкохолни напитки на седмица вече действат зле на здравето и могат да повишат трайно  кръвното ви налягане.

3. Имате бели петна в паметта
Алкохолът засяга хората по различен начин, в зависимост от техните гени и начина, по който тялото им абсорбира спиртните напитки в кръвта. И все пак, изследователите предполагат, че прекалената консумация на алкохол пречи и дори нарушава паметта. Това означава, че ако “забравите” части от миналата нощ, след гуляй с приятели, може би пиете твърде много.

4. Питиетата просто ви изкушават
Има хора, които уж отиват на заведение, за да изпият едно-две питиета, а докато се усетят, са пресушили четири. Когато се замислят за това те са изненадани, но очевидно не могат да си сложат граници. Много болести като диабет и сърдечни заболявания се развиват постепенно, заради прекаляването с алкохола. Ето защо трябва да помислите върху  вашите навици за пиене. Явно трябва да се контролирате повече.

5. Пиете, за да забравите проблемите
Много обикновени, семейни хора пият алкохол вечер, за да отпуснат напрежението, да забравят проблемите и отговорностите. Ако обаче те всяка сутрин се събуждат с махмурлук от предната вечер и като цяло нямат тонус и не са достатъчно енергични и производителни, те задължително трябва да преустановят консумацията на спиртни напитки без повод.

6. Близките ви са притеснени за вас
Ако вашето семейство, приятели или колеги ви намекват, че прекалявате с алкохола и изглеждат притеснени за вас, може би имат причина. Първата стъпка е да си признаете проблема, а не да бягате от отговорност.

Be the first to comment on "Няколко сигурни знака, че имате проблем с алкохола"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*