Последно

Няма да повярвате! Един от героите в “Хари Потър” е вдъхновен от образа на Христо Стоичков!

Христо Стоичков вдъхновил Дж.Роулинг

Легендата на българския футбол Христо Стоичков е служил за първообраз на писателката Джоан Роулинг при създаването на образа на Виктор Крум в бестселъра “Хари Потър”.

Виктор Крум, ролята на който изпълни Станислав Яневски, е герой от романа “Хари Потър и Огненият бокал”. Героят е българин и играе като търсач за националния отбор на България в популярния магьоснически спорт – куидич – игра, подобна на футбола, в която играчи на летящи метли се опитват да вкарат топки в специални врати. Той е най-добрият на поста си и това го прави световноизвестен в света на магьосниците.

“Преди 22 години Джоан е гледала Световното първенство по футбол в Америка, на което ние станахме четвърти. Тогава тя се е впечатлила много от Христо Стоичков и докато пише четвъртата книга ѝ и идва идеята за турнир по куидич. В този турнир тя създава Виктор Крум, вдъхновен от образа на Стоичков. Той затова е най-добрият куидич играч в света. Тогава за нея, може би, Христо Стоичков е бил именно такъв, което си е така – той беше най-добрият. Той прославя България по този начин, не само тогава, но и вдъхновява образа в книгите за Хари Потър. Може да се каже, че аз съм магическият Христо Стоичков”, призна самият Яневски в интервю пред БНТ.

Източник: bradva.bg

Be the first to comment on "Няма да повярвате! Един от героите в “Хари Потър” е вдъхновен от образа на Христо Стоичков!"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*