Последно

Откакто баба ми го каза един комар не ме е ухапал. Направо се родих – нужна е само утайка от кафе

Ухапванията от комари не са само досадни, а изключително опасни за здравето. През топлите месеци жилещите насекоми са истинска напаст, а ужилванията освен сърбеж и подуване, могат да ни докарат наистина страшни болести като маларията например. По телевизията непрекъснато вървят репортажи за пръскания срещу комари, но истината е, че никога и никъде не съм видял с очите си да го правят. Преди години беше друго – по морето непрекъснато вършееха машини, разпръсващи облаци препарати срещу комарите. Факт е също така, че методът беше много ефикасен. През юни, преди да заминем за морето с изненада установихме, че цената на флакончето със спрей против комари (пропускам търговската марка по обясними причини) е скочила с почти 2 лева в сравнение с миналата година.

Тогава се сетих за простичката, но изпитана рецепта на баба ми, която на практика е напълно безплатна. Достатъчно е да не изхвърляме утайката от 2-3 кафеварки, а да я съберем. След това трябва да я оставим да изсъхне хубаво. Изсипваме я в чиния и я запалваме с клечка кибрит. Трябва да поддържаме пламъка, докато утайката от кафе започне да изпуска дим. Именно това е нещото, което ще прогони досадниците и ще ни спаси от набезите им. Баба ми използва утайката от своето „бабино“ кафе – ръж и леблебия. Ние сме върли почитатели на еспресото, но опитът показва, че и двата вида утайка вършат перфектна работа.

Be the first to comment on "Откакто баба ми го каза един комар не ме е ухапал. Направо се родих – нужна е само утайка от кафе"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*