img

Паяци у дома? Никога не ги убивайте! Ето причината!

/
/
/
3 Views

Да убивате паяци е лошо занимание. Това твърдение има сериозни биологични причини: паяците са важна част от екосистемата, защото ни отървават от много опасни вредители. Това пише Мат Бъртън, специалист по ентомология в Университета на Северна Каролина в своя публикация:

„Знам, че трудно мога да ви убедя, но ще опитам. Не убивайте паяците, които виждате в дома си. Паяците са важна част от екосистемата на вашия дом и са независими организми“, пише Бъртън.

Ентомологът и колегите му са провели изследване с 50 градски и крайградски домове в търсене на насекоми. Паяци били намерени във всеки един от тях. Най-често, учените откривали паяци-сенокосци. Тези групи изграждат мрежа и чакат жертвата да попадне в нея.

“Паяците са всеядни и ядат всичко, което могат да хванат. Те редовно хващат вредители и насекоми, които пренасят болести, като комари например. Има дори един вид паяк-скакунчика, който предпочита да се храни с кръвта на комарите. По този начин, убивайки един паяк, вие не просто го лишавате от живот, но се отървавате от важен хищник във вашия дом”, отбелязва биологът.

Почти всички паяци са отровни. Въпреки това, отровата на повечето видове е твърде слаба, за да навреди на хората. Освен това едва ли може да пробият кожата на човек, като също така техните ухапвания са изключително редки. Въпреки това, ние трябва да ви напомним, че има видове, чието ухапване е опасно – като например това на черните вдовици и каракурта.

Паяците предпочитат да се крият от хората – ние сме много по-опасни за тях, отколкото те за нас.

“Ако наистина не можете да живеете заедно с паяци в дома си, апартамента или гаража, не ги убивайте, а се опитайте да ги преместите на улицата. Те ще намерят друго място и двете страни ще бъдат доволни от резултата.

Но ако можете да ги търпите, не се притеснявайте за тези от тях, които живеят във вашия дом. Това е абсолютно нормално. И дори да не ги виждате, най-вероятно имате паяци у дома. Ето защо приложете тактиката “живей и остави другите да живеят”, настоява Бъртън.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *