img

10 бързи начина да спрете хълцането от раз

/
/
/
2 Views

Това безобидно явление понякога ни изпреварва в неподходящото време, не на място и може да причини много неудобства. Децата и възрастните без видима причина започват да хълцат , подтиквайки другите да се шегуват.

Как да се отървем от хълцане? Можете да изчакате да изчезне от само себе си. Но това явление е толкова досадно, че трябва да направите нещо спешно. Редакторите ни събраха бързи начини да премахнете хълцането си . Но първо ще разберем какви са и защо те възникват.

 

Причини за хълцане

Хълцане се появява при всички здрави хора. Когато дишаме, диафрагмата се свива и отпуска. Хълцанията са неволни резки контракции на диафрагмата , които са придружени от неприятни, резки вдишвания и характерен „ik” звук. Това е ненужен рефлекс, запазен от времето na нашите предци.

как да спрем хълцането

Мощни резки удари на диафрагмата са причинени от дразнене на блуждаещия нерв, който комуникира с вътрешните органи с централната нервна система. Преминавайки от гръдния кош в коремната област, тя е в непосредствена близост до хранопровода, където е най-често ранен. Ако ядем прекалено бързо, дъвчете силно, преяждаме, издадем остър звук или седим в неприятно положение, блуждаещият нерв кара диафрагмата да се свива.

Хълцането може да бъде продължително (патологично) и епизодично (физиологично). Първият се наблюдава редовно и означава, че има нарушения в тялото. А втората форма се появява рядко и преминава сама или с помощта на прости упражнения. Помислете за причините за епизодичните хълцания .

Тежка хипотермия.
Богато меню със суха храна.
Редовна употреба на алкохол в големи количества.
Страст за сода или друго газирано, което изпълва корема с въглероден диоксид и дразни диафрагмата.
Страх от остър външен дразнител или смях.

Ако явлението трае повече от два дни, то това е патологичен срив , причините за който трябва да се търсят в организма:

Наличието на инфекция (варицела, грип и др.).
Прекъсвания в нервната система или стрес.
Заболявания на храносмилателната система.
Диабет.
Алергия.
Нарушения в хормоналната сфера.
Използването на обезболяващи средства в следоперативния период, рехабилитация след операция.

Хълцането ще изчезне, ако спрете спазмите на диафрагмата . За да направите това, спрете да се фокусирате върху него и се разсейвайте с няколко прости трика. Те ще помогнат да се отпусне мускулатурата на тялото и атаката ще спре.

 

Начини за премахване на хълцане

Яжте нещо горчиво или кисело, като например парче лимон.

Наведете се под прав ъгъл и бавно изпийте няколко малки глътки топла вода
Седнете за 5-7 минути, като притискате коленете до гърдите си.
Натиснете с два пръста езика си, сякаш се опитвате да предизвикате повръщане. Но не прекалявайте, за да не предизвикате рефлекс.
Бавно поемете дълбоко дъх, задръжте дъха си и пребройте до 10.
Бавно поемете дълбоко дъх, наклонете главата си назад и задръжте дъха си за 10 секунди. След като издишайте, пийте бързо вода.
Покрийте ушите си с пръсти и бавно пийте вода през сламка
Дръжте хартиената торбичка плътно върху лицето си и вдишайте в нея. Кръвта ще се напълни с въглероден диоксид и хълцането ще спре.

Дълбокото и бавно дишане успокоява блуждаещия нерв.
Намерете двете точки около средния пръст и едновременно натиснете върху тях, докато се появи лека болка. В рамките на няколко секунди атаката ще изчезне.

Най-често хълцането може да бъде премахнато чрез популярни методи , въпреки че те нямат научна обосновка. Въпреки това, тези техники работят и се считат за безопасни. Вярно е, че не всички от тях са универсални, но със сигурност ще има и за вас в този списък. Моля, обърнете внимание, че отказването от алкохола ще ви помогне да се отървете не само от честите хълцания, но и от много други заболявания.

Ако имате пристрастяване към преяждане, тогава тези съвети ще бъдат много полезни за вас, за да заблудите апетита си. И какво лекарство за хълцане ви помага? Не забравяйте да разкажете за това в коментарите и бъдете здрави!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *