Последно

5 навика, които вредят на здравето ви

Някои от на пръв поглед невинни неща, които ежедневно правим, всъщност са лоши навици по отношение на здравето ни. Да, става въпрос за онези малки компромиси, на които се подлагаме дали заради работата, или поради липса на време. Кои са те и как да се преборим с тях в дългосрочен план, инвестирайки в психическото и физическото си здраве?

Стоим на бюрото си в обедната почивка

Колко пъти сте пропуснали обедната си почивка по време на напрегнат работен ден и сте яли на бюрото си? Въпреки че може да е изкушаващо, особено когато сте уморени или е топло, не се лишавайте от обедната си почивка за деня. Докато седите пред бюрото, намалявате своята физическа активност, а това е изключително неблагоприятно за вас. Станете, разходете се, отдъхнете. Забравете за миг за работата. Тя няма да избяга. Освен това, ако работите и ядете едновременно, има голям шанс да преядете, защото ще сте ангажирани с работа и няма да следите колко и какво хапвате. Оставете бюрото и отидете да хапнете навън – да релаксирате и да подишате чист въздух.

Пиете твърде много алкохол

Консумацията на алкохол причинява физически и емоционални промени, които могат да навредят на тялото ви. Дългосрочните ефекти от злоупотребата с алкохол са много, поставяйки здравето ви в сериозна опасност и застрашавайки живота ви. Не е тайна, че консумацията на алкохол може да причини сериозни здравословни проблеми, включително цироза на черния дроб. Освен това прекомерната консумация на алкохол е свързана и със сърдечни заболявания, депресия, подагра, рак и увреждане на нервите. Алкохолът променя и отношенията с хората, защото променя зависимия. Ако смятате, че имате проблем с алкохола, или ваш близък се нуждае от помощ, не се колебайте да се свържете с терапевтичен център „Жива“ , където с разбиране, опит и грижа се решават ситуации, свързани с алкохолна зависимост, наркотична, хазартна и други. Доверете се на професионалистите с доказан дългогодишен опит и усет и съпричастност към всеки проблем.

Неудобна поза на тялото

Дори перфектното тяло може да изглежда тромаво, когато позата му е неподходяща. Лошата поза на гърба може да подчертае изкривяването на гръбначния стълб, което причинява деформации. Променената структура на гръбначния стълб влияе на стабилността и баланса на тялото, намалява гъвкавостта на гърба и увеличава риска от мускулен дисбаланс. Освен това е болезнено. За да избегнете това, старайте се да коригирате позата си от време на време. Също така важни са упражненията за цялото тяло, достатъчното движение. Ако нищо не помогне, консултирайте се със специалист.

Ядете предимно бърза храна и въглехидрати

Липсата на консумация на разнообразна и богата храна води до хронично преяждане и нездравословно допълнително тегло. Причината е, че това, което ядем, не ни наяжда, и се налага да ядем още и още. Освен това е пълно с калории и вредни вещества. Това от своя страна е предпоставка за диабет, сърдечни заболявания и други сериозни състояния. Ако закусите с прекалено много нездравословна храна, вие също наводнявате тялото си с неподходящи съставки. Като обръщате внимание на вашите сигнали за глад и преминавате към здравословни закуски, можете да усилите храненето, да контролирате глад, да отслабнете и да избягвате енергийните спадове.

Недостатъчно сън и стрес

Стресът идва в следствие на тревоги, но не само. Често причината за него е свързана с недостатъчното количество сън или некачествен такъв. Много важно е да си почиваме достатъчно, за да сме бодри и отпочинали. А и в крайна сметка всички болести започват от стреса, нали?

 

За да сме щастливи и успешни, преди всичко трябва сами да се погрижим за здравето си. А това става, когато обърнем внимание на негативните навици, които сами си създаваме.

Be the first to comment on "5 навика, които вредят на здравето ви"

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.


*